Technik Bezpieczeństwa i Higieny Pracy jest odpowiedzialny za dbanie o bezpieczeństwo i higienę pracy w firmie. Prowadzi szkolenia BHP, kontroluje przestrzeganie przepisów BHP oraz opracowuje procedury postępowania w sytuacjach awaryjnych.
Nauka trwa 1,5 roku (3 semestry) i odbywa się w trybie zaocznym.
Kod (symbol cyfrowy zawodu): 325509
Synteza:
- Przygotowuje analizy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy oraz propozycje usunięcia występujących zagrożeń;
- bada przyczyny wypadków przy pracy i wnioskuje o ich usunięcie;
- prowadzi rejestr dokumentów dotyczących wypadków przy pracy i chorób zawodowych;
- wstrzymuje pracę maszyn i urządzeń w razie zagrożenia życia i zdrowia pracowników;
- odsuwa od pracy osoby, dla których praca na określonym stanowisku jest wzbroniona; prowadzi szkolenia wstępne nowo przyjętych pracowników.
Zadania zawodowe:
- zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy w zakładach pracy;
- ocenianie i mierzenie stopnia zagrożenia oraz ryzyka zawodowego powodowanego przez czynniki chemiczne, fizyczne i biologiczne występujące w środowisku pracy dla poszczególnych stanowisk pracy;
- rozpoznawanie i ocenianie zagrożeń wynikających z użytkowania narzędzi ręcznych, maszyn i urządzeń mechanicznych, elektrycznych oraz aparatury chemicznej, rozpoznawanie zagrożeń wynikających z prowadzenia prac budowlanych i transportowych oraz wdrażanie procedur zapobiegających zidentyfikowanym zagrożeniom;
- rozwiązywanie bieżących problemów technicznych i organizacyjnych związanych z bezpieczeństwem i ergonomią w skali całego zakładu pracy oraz w odniesieniu do poszczególnych stanowisk pracy;
- opracowywanie regulaminów wewnętrznych w zakresie bezpieczeństwa
i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska; - ustalanie okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy (w tym: przesłuchiwania poszkodowanych i świadków wypadku, kompletowanie dokumentacji dotyczącej wypadku przy pracy) oraz przyczyn występowania chorób zawodowych, opracowywanie i wdrażanie rozwiązań mających na celu zapobieganie lub ograniczenie ich występowania w przyszłości;
- monitorowanie przestrzegania przepisów prawnych określających wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy;
- sporządzanie bieżących i okresowych analiz bezpieczeństwa i higieny pracy uwzględniających obowiązujące normy oraz przepisy określające wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy;
- współpracowanie z służbami pracowniczymi w zakładzie pracy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, w tym organizowanie okresowych badań lekarskich i profilaktyki zdrowotnej pracowników;
- organizowanie i prowadzenie szkoleń oraz świadczenie usług z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy;
- posługiwanie się rysunkiem technicznym oraz terminologią związaną
z eksploatacją obiektów technicznych; - stosowanie programów komputerowych wspomagające wykonywanie zadań;
- przestrzeganie zasad etyki i odpowiedzialności zawodowej;
- przestrzeganie zasad ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
- organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie bhp.